Herdenken, weer in gedachten


Gevangen geesten

Een gevangenis, een plek vol met leed, een plek van gevangen geesten.  

DE TIJD STAAT HIER STIL

VELEN HEBBEN HIER PIJN GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER ANGST GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER SCHULD GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER VERDRIET GEVOELD

VELEN HEBBEN HIER MARTELINGEN DOORSTAAN

VELEN HEBBEN ZICH HIER HET LEVEN BENOMEN

VELEN ZIJN HIER IN EENZAAMHEID GESTORVEN

VELEN ZIJN HIER DOOR ZIEKTE GESTORVEN

VELEN ZIJN OP GOED SPOOR GEKOMEN

VELEN ZIJN NOOIT TERUGGEKEERD

 

EEN MOMENT VAN VERDWAZING - HEBZUCHT - JALOEZIE

HET KAN U OOK OVERKOMEN

Er zijn vele gevangenen overleden in de gevangenissen van Friesland. De doodsoorzaak was divers, van zelfdoding tot ziektes zoals tbc, diabetes en dementie. Er waren ook gevangenen die stierven aan eenzaamheid. In de voormalige strafgevangenis van Leeuwarden zijn vele namen bekend die in gevangenschap zijn overleden. 

Herdenken van dierbaren

Stilstaan bij iets uit het verleden, herdenken van een gebeurtenis uit het gevang in Friesland. Wij staan stil bij onze dierbare. Wij delen hier gebeurtenissen uit het gevang in Friesland.


Herdenken van personeel in het uitvoeren van de dienst

Carien Hofman-van Ark (29 januari 2003)

Het personeel van de gevangenis PI Leeuwarden staat op 29 januari stil bij de gewelddadige dood van hun collega Carien Hofman. Er is een glas-in-lood monument voor Carien Hofman bij de ingang van de gevangenis Leeuwarden, ook wel genoemd "De Marwei". De tragische gebeurtenis zorgt nog steeds voor heftige emoties bij veel medewerkers. De moord op Carien Hofman kwam als donderslag bij heldere hemel. Ze was activiteitenbegeleidster van penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden. Op woensdag 29 januari 2003 van dit jaar begeleidt Carien een paar mannen bij hun creatieve therapie in de activiteitenruimte. De man wordt kwaad, slaat haar op het hoofd met een hamer en steekt haar 32 keer met een beitel in het lichaam. De steekpartij bracht een grote schok teweeg in De Marwei en andere strafinrichtingen. Het was in Nederland dan ook nog nooit eerder voorgekomen dat iemand van het gevangenispersoneel is doodgestoken. 

Monument ter herdenking aan Carien Hofman van Ark
Monument ter herdenking aan Carien Hofman van Ark

Stille reacties


Commentaren: 4
 • #4

  Marrie Scheltes-Freeke (dinsdag, 06 april 2021 14:46)

  Na jaren ontdekte ik via Google dat Carien is overleden. Op de middelbare school waren wij bevriend. We hebben ook samen o.a. een handenarbeid-curcus gedaan in Leiden. Zaten ook samen in een leuke vriendengroep. Zomers veel tijd doorgebracht in het Openluchtzwembad De Vliet en op het strand in Noordwijk. Ik zie haar nog zo voor mij. Altijd vrolijk en goedlachs. Artistiek en creatief. Nog steeds verdrietig om te beseffen dat ze veel te vroeg en zo gewelddadig is overleden. De herinneringen blijven.

 • #3

  Paul van den Berg (vrijdag, 29 januari 2021 12:22)

  Vandaag 18 jaar geleden werd Carien vermoord, denk vaak aan haar en is nooit uit mijn gedachten.
  Als lid van onze basketbalclub uit Voorschoten, heb ik veel leuke herinneringen aan haar.

 • #2

  nel van Mulligen (maandag, 05 december 2016 18:50)

  Nog niet zo lang geleden gehoord dat Carien is overleden. Ben erg geschrokken. We zijn elkaar uit het oog verloren maar staan al jaren samen op mijn screensaver. 1 november dacht ik nog aan haar omdat ze precies 1 maand ouder is dan ik. Ze zal altijd in mijn gedachten zijn.

 • #1

  Jan Deelstra (woensdag, 27 januari 2016 14:36)

  29 januari , ieder zal het op eigen wijze beleven. Maar bij ieder, die het gebeuren op deze datum 2003 in de Marwei mee maakte zal het gebeuren in beeld komen . Je raakt het nooit weer kwijt. Wreed werd Carien uit het leven geslagen Ik blijf het zeggen wij hebben met zijn allen gedaan wat we konden doen. We waren rijk met goede en fijne teamleiders samen werd het verdriet gedeeld. Dat heeft menigeen er door gesleept. Maar nog steeds komt het ieder jaar terug. Het is goed om er ook hier even bij stil te staan